SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
22 Nisan2022
YER-SİS 6 İlde Anlatıldı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Çalışması (YER-SİS) ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde gerçekleştirilen il koordinasyon kurulu toplantılarına katılan DOKA uzmanları, katılımcılara 81 il merkezi, 973 il merkezi ve yaklaşık 38 bin köy, kırsal mahalle ve beldede yapılan çalışmaya ilişkin bilgi verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen YER-SİS projesine ilişkin bilgilendirme sunumlarını DOKA Turizm ve Girişimcilik Birimi Uzmanları Zübeyde Hanım Altun İpek ile Elifnaz Akdeniz gerçekleştirdi.

İl koordinasyon kurulu toplantılarında, hayata geçirilen çalışmaya ilişkin açıklamalar ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın bölgede yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgilendirme yapıldı.

81 İLİ KAPSAYAN ÇALIŞMA

YER-SİS çalışmasının son derece önemli ve değerli bir çalışma olduğunu ifade eden DOKA Turizm ve Girişimcilik Birimi Uzmanı Zübeyde Hanım Altun İpek, YES-SİS çalışmasının 81 ili kapsadığını ve tüm kırsala inildiğini söyledi. Çalışmada DOKA olarak saha çalışmalarındaki koordinasyonu sağladıklarını belirten İpek, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinin ilçe, belde ve köylerini kapsayacak şekilde 1 ay boyunca sahada anket yapıldığını söyledi.

DOKA Turizm ve Girişimcilik Birimi Uzmanı Elifnaz Akdeniz ise yaptığı sunumda çalışma sonucu elde edilen verileri detaylandırdı. Bu konudaki öncü çalışmanın 1982 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapıldığını ifade eden Akdeniz, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün Türkiye'deki yerleşim sistemlerinin güncel yapısının ortaya çıkarılması için bu çalışmayı güncel yöntemlerle ve kapsamlı bir şekilde tekrarlamayı uygun gördüğünü anlattı.

TÜRKİYE'DE KENTSEL VE KIRSAL YERLEŞİM SİSTEMLERİ (YER-SİS)

Türkiye’de Yerleşme Merkezlerinin Kademelenmesi (Yer-Mek)” çalışması teknolojik ilerlemeler ve yıllar içerisinde yerleşim birimleri arasında gelişen yeni sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler sebebiyle T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2020 yılında "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri (YER-SİS)" olarak, 81 il merkezi, 973 ilçe merkezi ve 37.036 köy, belde ve kırsal mahalleyi kapsayacak şekilde güncellendi.

Çalışma Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2.681 yerleşim birimini (belde, mahalle, köy, kırsal mahalle) kapsamaktadır.

Çalışmanın amacı; Türkiye’de yerleşim sistemlerinin güncel yapısını ortaya çıkarmak ve bir karar destek mekanizması olarak destek sağlamasıdır.

Saha Çalışmasının (Anket) İçeriği; Geçim kaynakları, tarımsal üretim yapısı, üretilen ürünlerin nasıl değerlendirildiği, üretilen ürünlerin hammadde olarak imalat sanayiinde kullanılma durumu, nüfusun dönemsel farklılaşması, yabancı uyruklulara dair bilgiler, tesis donatı ve altyapı hizmetleri, imalat sanayii yapısı, temel ihtiyaçların karşılanması için gidilen yerler, iş gücü hareketliği, ulaşım ilişkileri, öncellikli sorunlar ve talepler şeklindedir.

Araştırma kamu yatırım programları, yerelde hizmet sunumu, kırsal kalkınma politikalarının tasarım ve uygulanması, göçü önlemek üzere bölgesel merkezlerin belirlenmesi ve buralara yönelik politikalar geliştirilmesi amaçlarıyla kullanılabilir.

KAYS
KAYS
ANNOUNCEMENTS
ANNOUNCEMENTS
INVESTMENT
INVESTMENT
INFORMATION
INFORMATION
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESI
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERI
Faydalı Linkler
FAYDALI LINKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
24
Çar
Nis2024