Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Ortadoğu’nun hava yolculuğunda büyüdüğünü Avrupa’da ise yerini koruduğunu ifade etti. Türkiye’de havacılığın gün geçtikçe büyüdüğünü kaydeden Kotil, otel yapmak isteyenlere müşteri getireceklerini söyledi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 15’inci Kalkınma Kurulu Toplantısı Trabzon Novotel’de yapıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekteri Çetin Oktay Kaldırım, DOKA Kalkınma Kurulu Başkanı Zeyyat Kafkas, kalkınma kurulu üyeleri ile çok sayıda turizm acente sahipleri ve bazı ilçe belediye başkanları katıldı.
DOKA Kalkınma Kurulu Başkanı Zeyyat Kafkas’ın açılış konuşmasının ardından DOKA Staratejik Planlana Birim Başkanı Onur Adıyaman ve DOKA Tanıtım İşbirliği Uzmanı Fikri Akkaya, bir sunum yaparak ajans çalışmaları hakkında brifing verdi.
THY Genel Müdürü Kotil, havacılığın çok hızlı geliştiğini ifade ederek, “Turizmde Türkiye uçuyor Doğu Karadeniz’de de artan bir faaliyet alanı. Ne kadar yatırım yapılsa azdır, çünkü artık herkes uçuyor. Türkiye uçuşta son 20 yılda 6 kat daha büyüdüğünü görüyoruz. Bu bölgemizde bu büyümeden mutlaka yararlanacaktır. Bu turistler niye geliyorlar. Çünkü bu turistler yeşile bayılıyorlar. Havayollarında Arap turistleri gördüğümüz zaman buna şahit oluyoruz. Çoğu aktarma olarak İstanbul’dan bölgeye geliyor. Arabistan’da her şey çok güzel de yazın denize girmek mümkün değil çünkü 40 derece sıcaklık var. Buraya geldikleri zaman yeşili ve denizi çok seviyorlar. Denize girmezlerse bile denizi gören evler alıyorlar, bunu gördük. Denizi görmek farklı bir olay. Dolayısıyla Doğu Karadeniz’in acayip fırsatı var, bu kişilerde de acayip para var. Buranın mütevazi yaşamına bayılıyorlar onlarda tesettürle aileler burada bu durum söz konusu. Arapların özellikle körfezdekilerin Doğu Karadeniz’i sevmeleri çok gerçek bir olgu. Eğer öndeki engeller daha da kalksa, bunlar İngiltere’ye de Alplere de gitmezler. Ben de Karadenizli olarak burası gerçekten bir cennet diye düşünüyorum. Kış turizmine de Kaçkar Dağları’nda helikopterden atlıyorlar. Doğu Karadeniz’in paraya ihtiyacı var, bunu en kolay yoldan turizminden elde edebileceği gözüküyor. Bu kültür turizmi de olabilir. Bizim hamsimizi çok seviyorlar. Dolayısıyla aslında Ortadoğu’nun çok büyük uçuş potansiyeli var. Bu insanlar daha çok uçacaklar daha çok aktif olacaklar. Ortadoğu hava yolculuğunda büyüyor, Uzakdoğu da büyüyor ama Avrupa’da yerini koruyor. Yani Doğu’da iş var diyorum. Havacılık Türkiye’de daha çok büyüyor bu nedenle otel yapmak isteyenlere müşteri getireceğiz, yani doğası var bunun. Ne kadar çok bağlantı verilirse o kadar çok para kazanılıyor. İstanbul turizmde çok önemli bir yer. Gerçekten öyle. Dolayısıyla Doğu Karadeniz’in İstanbul’la paslaşması gerekiyor. Biz buraya sefer koyalım hiç önemli değil. Ama Doğu Karadeniz’in İstanbul ile işbirliği yapması lazım. Bunu en çok şeyde görüyoruz. Mesela Uzak Doğu’dan, Çin’den gelenler önce İstanbul’da geliyorlar. Buradan da Ege’ye ya da Yunanistan’a geçiyorlar” dedi.
“G-20 ZİRVESİ TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
2015 yılında G 20 Zirvesi’nin Türkiye’de yapılacak olmasının turizm olarak bir fırsat olacağını ifade eden Kotil, “G-20 inşallah Antalya’da olacak. Ama biz ajans olarak bu G-20’de bulunmamız lazım. G-20’de dünya genelinden 3 bin tane kamera gelecekmiş. Dünya liderleri gelecek herkes gelecek bunun yanında çok sayıda STK ile gazeteci de gelecek. Bu konuda THY olarak bir aktivite yapmaya çalışıyoruz. Bu G-20’yi kullanmak lazım. Bölge tanıtımı için bu konuda program yapmak lazım. Kısa zaman kaldı, Antalya’da olması problem değil, belki burada ayrı bir aktivite yapılarak oradan bir ekip kaçırılıp buraya getirilebilir. Yeter ki tanıtımımızı iyi yapalım” dedi.
ALTI KAT BÜYÜDÜK
THY’nin çok iyi bir noktaya geldiğin kaydeden Kotil, “İstanbul’da yapılan yeni havaalanı 2020 yılında dünyadaki 4’üncü büyük havaalanı oluyor. Atlanta büyüklüğünü kaybediyor. Yolcu oranlarına bakıldığında en büyük Pekin oluyor, ikinci Cakarta, üçüncü Dubai ve tabi Dubai’nin olmaması için biz çalışacağız. İnşallah biz üçüncü olacağız. Sonuçta ilerimiz çok parlak. Havacılıkta çok iyi gelişimlerin yaşanması sürüyor, sürecek. THY’yi çok iyi noktaya getirdik, yaklaşık 6 kat büyüdük” diye konuştu.
Toplantının teşekkür konuşmasını yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise, Doğu Karadeniz’in turizm alanında son yıllarda önemli bir mesafe kat ettiğini ifade ederek, gelinen noktada emeği olanlara teşekkür etti.
Kalkınma Ajanslarının bölgesel kalkınma anlamında önemli faaliyetler icra eden bir birimler olduğunu ifade eden Vali Öz, “Bu birimler sadece proje desteği veren birimler değil, aynı zamanda bölgenin gelişme planını hazırlayan bu plan çerçevesinde kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörlerin ortak çalışmalarını şekillendiren bir platformdur. Kalkınma ajanslarının en önemli organlarından birisi de kalkınma kuruludur. Bölgeden yüz kişinin oluşturduğu kurullar bölgenin potansiyelini belirleme ve değerlendirme konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bu anlamda bakıldığı zaman DOKA; hem bölge planlaması açısından, hem de bölge potansiyelinin belirlenmesi ve proje desteklemesi açısından bu güne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Bundan sonra da kurullarımızla Kalkınma Ajansı’nın genel durumu, kurumsal yapısı, proje destekleme ve planlama açısından faaliyetlerini, Arap turizmiyle ilgili gelinen süreci ve yapılması gereken çalışmaları birlikte değerlendireceğiz. Kurulumuzun konuğu bu toplantıda THY Genel Müdürümüz oldu. Bu vesileyle Doğu Karadeniz’de turizmin gelişmesi için THY olarak neler yapılabileceğini ve nelerin yapılması gerektiğini kurul üyelerimizle geniş bir şekilde ele alacağız” dedi.
Toplantı hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.