SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Tohum Koruyucuları Projesi Tanıtıldı...
Dünyanın En Büyük Organizasyonu UTMB Rize’de Yapılacak
Kırsal Turizmin İyi Uygulama Örnekleri İncelendi
Ajansımızın 165’inci Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı
DOKA ‘Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı’na Katıldı
05 Haziran2017
DOKA Hazır Giyim Sektörünün Gelişimini Desteklemeye Devam Ediyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak finansmanıyla, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yürütülen Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Operasyonu (GATE Projesi) kapsamında İtalya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

Moda ve hazır giyimin kalbi sayılan İtalya’ya gerçekleştirilen ziyarette, hazır giyim sektörünün gelişimi ve buna ilişkin mesleki eğitim uygulamaları konusunda uluslararası deneyimlerin Doğu Karadeniz Bölgesi’ne aktarılması amaçlandı.

Floransa, Venedik ve Milano’daki yerel yönetimler, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve işbirliği kuruluşlarıyla görüşmelerin yürütüldüğü ziyaret 5 gün sürdü. Ziyaretin, Floransa ve Prato’da gerçekleşen iki günlük bölümünde hazır giyim alanında faaliyet gösteren üreticiler, moda okulları, eğitim kurumları ve uygulamalara odaklanıldı.

Bu çerçevede bölgesindeki tekstil ve hazır giyimi teşvik etme konusunda oldukça aktif olan ve hazır giyim üreticisi üyesi sayısı İtalya’da en yüksek dernek olan Confindustria Toscana Nord; İtalyan tekstil sektörüne yönelik eğitim kurumları arasında en iyisi olan Instituto Buzzi, İtalya’nın ve dünyanın en bilinen moda okullarından Polimoda ile tasarım ve fotoğrafçılık konusunda mesleki eğitimler sağlayan Accademia Italiana ziyaret edildi.

Ziyaretin Venedik’te gerçekleşen ikinci bölümünde ise Hazır Giyim Yönetimi Eğitimleri, Mesleki Eğitim ve Finansmanı ile Zanaat Eğitimleri alanlarında faaliyet gösteren kurumlarla görüşmeler gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, kumaş ve kostüm tarihinin çalışma merkezi Palazzo Mocenigo Museum, iletişim, moda, endüstriyel ve tiyatro tasarımı ve görsel sanatlar alanında dünyaca bilinen, IUAV University of Arts ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Ziyaretin Milano ve Como’da gerçekleşen son bölümünde Moda Tasarımı, Girişimcilik, Bölgesel Ekonomik Kalkınma, Mesleki Eğitim ve Sertifikasyon gibi alanlardaki deneyim ve uygulamalara odaklanılarak öncelikle moda sektörünü temsil eden en önemli özel sektör kuruluşu, Camera Nazionale della Moda Italiana ile dünyanın sayılı moda okullarından olan 80 yıllık Istituto Marangoni ile görüşüldü. Ziyaretler moda yönetimi ve yaratıcılık alanlarında ünlü, Accademia di Belle Arti Aldo Galli – IED ile ipek kumaş endüstrisinin merkezi Centro Tessile Serico Spa cons’ta tamamlandı.

DOKA’nın sektörün gelişimine yönelik önümüzdeki dönem proje planları doğrultusunda oluşturulan çalışma ziyaretine Giresun Vali Yardımcısı Rasim Belge, Giresun İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan, Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Uzmanı Oğuzhan Şatır, Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ, Ordu Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Harun Göçer, Program Yönetim Birimi Başkanı Kemal Akpınar, Ordu KOSGEB Uzmanı Cem Kalaycı, Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çiğdem Özdemir, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatoğlu, Giresun İkinci Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Bahadır Yılmaz ve Giresun KOSGEB İl Müdürü Yasin Sefer, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Genç ile Teknik Destek Ekibi temsilcileri katıldı.

Çalışma ziyareti süresince kazanılan yeni deneyimler GATE Projesi kapsamında geliştirilmekte olan hazır giyim sektörüne yönelik yeni projelere ve sektörün ilerlemesine yönelik stratejik plan çalışmasına katkı sağlayacak.

DOKA hazır giyim sektöründe kadınlara yönelik eğitim hareketiyle sektörün kalifiye eleman ihtiyacını destekliyor

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği kapsamında İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı altında geliştirilen ve Ocak 2016’da uygulanmasına başlanan GATE Projesi ile kadınların işgücüne katılımlarının teşvik edilmesi ve kadınlar için sürdürülebilir bir istihdam mekanizması oluşturulması amaçlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi’nin sözleşme makamı olduğu ve toplam bütçesi 3 milyon Avro olan GATE Projesi, 2017 Eylül’ünde tamamlanacak.

Kadınlar için hazır giyim eğitimi

Giresun ve Ordu illerinde 300 kadına hazır giyim üretimi ve tasarım eğitimi verilmesi hedeflenen projede Giresun ve Ordu’da kurulan 3 hazır giyim üretim atölyesinde Kasım 2016- Şubat 2017 döneminde 78 kadın hazır giyim üretimi eğitimi aldı. 2017 Mart’ında başlayan ikinci dönem kurslardan ise 223 kadın hazır giyim üretimi, moda tasarımı ve kalıp çıkarma eğitimleri alıyor.

Kadın girişimciliğine destek veriliyor

Proje kapsamındaki girişimcilik eğitim programı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın KOSGEB ile yapmış olduğu protokol kapsamında Mart ayından itibaren uygulanmaya başlandı. 400 kadına girişimcilik eğitimi verilmesi öngörülen projede eğitim alan kadınlara kendi işlerini kurmaları için ayrıca ücretsiz danışmanlık ve koçluk hizmeti de sağlanıyor.

Hazır giyim sektörü stratejik planlaması

Proje kapsamında ayrıca sektöre yönelik olarak hazır giyim firmaları arasında iş bağlantılarının kurulması, Giresun ve Ordu illerinde hazır giyim sanayinin gelişimi için bir stratejik plan hazırlanması gibi faaliyetler de yer alıyor.

KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİ EDİNME
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALI LİNKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
10
Paz
Kas2024