SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Blue Gates Projesi Açılış Toplantısı Yapıldı
Ata Tohumu İçin Uluslararası İşbirliği
Tohum Koruyucuları Projesi Tanıtıldı...
Dünyanın En Büyük Organizasyonu UTMB Rize’de Yapılacak
Kırsal Turizmin İyi Uygulama Örnekleri İncelendi
22 Şubat2022
Coğrafi İşaretli Ürünlerin Önemi Artıyor

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA), bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Giresun bölümü Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda başladı.

HALİLBEYOĞLU: GİRESUN’UN COĞRAFİ İŞARET KONUSUNDAKİ BİLİNCİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Giresun Ticaret ve Sanayi Odası salonundaki açılış programıyla başladı. Programın açılışında konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Halilbeyoğlu şunları söyledi:

“Eğitimin her zamankinden daha önemli olduğu bir süreçten geçmekteyiz. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası da bu süreç içinde daha önce yaptığı çalışmalarla eğitime ne kadar değer verdiğini göstermiştir. Bu çerçevede yeni bir eğitimle birlikteyiz. Bilginin en önemli kaynak olduğu günümüzde doğru ticaretin, doğru sosyal faaliyetlerin yapılabilmesi için bilgi vazgeçilmez bir unsurdur. Bu çerçevede öncelikle yapmak istediğimiz, bölgemizde coğrafi işaret potansiyeli arz eden ürünleri belirlemek ve bunların tescilini sağlamaktır. Daha sonraki aşamada ise tescilli ürün imalatının özendirilmesi ve bölgemizde üretim çeşitliliği ve istihdamın artırılmasıdır. Dolayısıyla tüketiciye kadar bir yol ağı oluşturmak bölgemizdeki stratejinin ana hatlarıdır. Bu kapsamda Alucra Oğlak Kebabı, Giresun Fındık Ezmesi. Giresun Kalınkara Fındığı, Giresun Sivri Fındığı, Giresun Tombul Fındığı, Görele Dondurması, Piraziz Elması, Tamzara Dokuması, Çamoluk Şeker Fasulyesi, Çavuşlu Ekmeği ve Şebinkarahisar Dutu, Giresun’un coğrafi işaretli ürünleri olmuştur. Coğrafi işaretli ürün portföyünü geliştirmek ve toplumun buna yönelik bilincini artırmak adına Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çerçevede bizden desteğini esirgemeyen DOKA’ya yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum.”

BOZDOĞAN: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERE YÖNELİK MALİ DESTEK PROGRAMI YAPAN İLK KALKINMA AJANSI DOKA

DOKA Turizm ve Girişimcilik Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan ise açılış programında yaptığı konuşmada, DOKA’nın 2010 yılındaki kuruluşundan bu yana bölgedeki 6 ilin sosyal ve ekonomik kalkınması için çeşitli temalar altında farklı sektörlere bin 200’den fazla proje üzerinden yaklaşık 300 milyon liralık bir kaynak aktardığını söyledi. Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dönemde çalıştığımız alanlardan biri de coğrafi işaretli ürünler. Coğrafi işaretli ürünlere yönelik sonuç odaklı bir programımız var. Bu ürünlere yönelik mali destek programı açıkladık. Bunu da Türkiye’de yapan ilk kalkınma ajansıyız. Bu mali destek programı kapsamında yürüyen 14 projemiz var. Bu 14 projeye de 4 milyon lira civarında bir destek sağlıyoruz. Sadece ajansımızın ulusal fonlardan aldığı kaynakları bölgemize aktarmakla yetinmiyoruz. Avrupa Birliği’nin de farklı farklı programları ve finansman yolları var. Biz bu kanallardan bölgemize fayda sağlayabilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu etkinlik de bu projelerden birinin parçası. Bu eğitimler kapsamında 4 ilde; Artvin, Rize, Gümüşhane ve Trabzon’da 200’ün üzerinde katılımcıya ulaştık. Şimdi Ordu ve Giresun bölümlerini başlatıyoruz. Hedefimiz 6 ilde 200 kişiye eğitim vermekti. Biz 4 ilde bu rakamı geçtik. 300 kişiye ulaşacağımızı düşünüyoruz. İki adet online eğitimle de 400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Karadeniz Hazineleri isimli bir web sitemiz ve bunun instagram kanalı var. 10 ayda 35 bin kullanıcıya ve 2 milyon etkileşime ulaşan bir sosyal medya kampanyası yürütüyoruz. Bu kampanya 18 ay boyunca devam edecek. Bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerinin teşhiri ve tanıtımının yapılacağı bir tırımız olacak. Mayıs ve Haziran’da büyük şehirlerde dolaştıracağız. Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesini geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’de yaptık. Diğer ortak ülkelerde de yapılacak. Ayrıca Fransa ve İtalya’daki iyi uygulama örnekleri de ziyaret edilecek.”

“COĞRAFİ İŞARET, ATALARINIZDAN SİZE KALAN MİRASI MARKA HALİNE GETİRMEKTİR”

Bozdoğan, “Coğrafi işaretli ürünler konusu önemli bir potansiyel gelişim alanı bizim için. Ajans olarak sosyal ve iktisadi gelişim için farklı farklı sektörleri destekledik. Turizmi uzun yıllardır çalışıyoruz. Son zamanlarda coğrafi işaretli ürünlerle ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Bu alanda önemli potansiyel görüyoruz. Dünyada yaklaşık 200 milyar doları bulan coğrafi işaretli ürünler pazarı var. AB’de ise 70 milyar dolar civarında bir coğrafi ürünler pazarı olduğu tahmin ediliyor. Coğrafi ürün tescilini aldığınız zaman aslında atalarınızdan size kalan mirası bir anda markanız haline getiriyorsunuz. Dünyada rekabet artık markalar üzerinde yürüyor. Bizin en zayıf kaldığımız alanlardan bir tanesi markalaşma. Coğrafi işaretli ürünlerdeki potansiyelimizden girişimcilerimiz ve firmalarımızın en fazla faydayı sağlamasını istiyoruz. Bu amaçla bu tür faaliyetleri yürütüyoruz. E-ticaret de günümüzde çok önemli hale geldi” dedi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Giresun Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 22 – 25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması E-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.

KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİ EDİNME
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALI LİNKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
11
Çar
Ara2024