Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) lider ortak olarak yürüttüğü ‘Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi’ kapsamında Coğrafi İşaretli Ürünler Tır’ı tanıtım yaptı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten DOKA tarafından hazırlanan; Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerindeki coğrafi işaretli ürünlerin yer aldığı tanıtım tırı, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul’da bir ay boyunca tanıtım yaptı.
DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve "Karadeniz Havzası Coğrafi İşaretler Ağı (BS GIN)" projesi kapsamında tanıtım tırını vatandaşlarla buluşturduklarını söyledi.
Doğu Karadeniz'in coğrafi işaretli yöresel ürünlerini yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olarak gördüklerini belirten Adıyaman, coğrafi işaretli ürünlerin katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda öncü rol üstlendiklerinin altını çizdi.
Tırın tanıtım faaliyetine Sakarya'dan başladığını, sonrasında Kocaeli ve İstanbul'da farklı noktalarda bir ay boyunca tanıtım yaptığını aktaran Adıyaman, "Tüketicilere coğrafi işaretli ürünlerin özelliklerini anlatarak bu konudaki bilinci artırdığımıza inanıyorum." dedi.
Tanıtım faaliyeti boyunca kültürel mirasın bir parçası olan coğrafi işaretli yöresel ürünlerin sergilendiğini aktaran Adıyaman, proje kapsamında tanıtımın yanı sıra coğrafi işaretli ürün üreticilerine de çeşitli eğitimler verdiklerini ifade etti.
Coğrafi işaretli ürünlerin üretimini yapan işletmeleri, proje ortakları olan Romanya ve Gürcistan'ın yanı sıra İtalya ve Fransa'ya götürerek yeni pazarlar oluşturmalarını sağlayacaklarını dile getiren Adıyaman, "Coğrafi işaretli ürünlerimizi hem Türkiye'de hem de yurt dışında bu projeyle tanıtmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Tanıtım faaliyeti kapsamında "www.karadenizhazineleri.com.tr" web sitesinin de hizmete sunulduğunu belirten Adıyaman, sitede Akçaabat köftesinden Giresun fındık ezmesine, Kürtün Araköy ekmeğinden Rize kavurmasına, Akkuş şeker fasulyesinden Şavşat ketesine kadar 50'den fazla coğrafi işaretli ürünün fotoğrafları, coğrafi işaret tescil tarihi, hikayesi ve üretici firmaları gibi konularda detaylı bilgilerin yer aldığını sözlerine ekledi.