SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
27 Şubat2022
Coğrafi İşaretli Ürünler Ordu Eğitim Programı Tamamlandı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Ordu bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törenin açılışında konuşan DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer, “DOKA desteğiyle Ordu’da çok başarılı bir eğitimi geride bıraktık. Bütün katılımcılara 5 gün boyunca süren bu eğitime gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum. Ayrıca Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na da eğitime verdikleri katkıdan dolayı şükranlarımı sunarım” dedi.

“ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci, Ordu Tostu ve Yalıköy Köftesi’ne Coğrafi İşaret alınması süreçleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ordu’nun var olan potansiyelinin ve kaynaklarının harekete geçirilmesi, istihdam ve kazanca dönüştürülmesi konusunda önemli çalışmalar başlatıldığını söyleyen Kahveci, “Bu doğrultuda yöresel lezzetlerin tescil edilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ordu Tostu ve Yalıköy Köftesi tescil edildi. Taflan Turşusu tescil öncesi ilanda yayınlandı. Mesudiye Kuru Ekmeği, Melocan Kavurması, Galdirik Kavurması ve Sakarca Mıhlaması için başvuru yapıldı. Bu başvurular inceleme aşamasında. Ordu Pidesi, Ordu Fındıklı Burma Tatlısı ve Ünye Nokulu için başvuru hazırlıkları devam ediyor. Coğrafi işaretle imalat sektörü büyür, yeni markalar ortaya çıkar, bitkisel ve hayvansal üretim artar. İstihdam artar, ekonomimiz büyür. Kırsal ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamış oluruz. Hep birlikte başarabilirsek bitkisel ve hayvansal ürünleri katma değerli ürünlere dönüştürebiliriz” dedi.

Coğrafi işaretli ürünleri nasıl tescil edildiği hakkında da katılımcılarla deneyimlerini paylaşan Kahveci şöyle konuştu:

“Öncelikle tescili yapılacak ürünle alakalı yazılı ve görsel kaynakları araştırıyoruz. Ürünün ayırt edici özelliklerini tespit ediyoruz. Üretimde kullanılan Malzemeleri ve üretim şeklini kayıt altına alıyoruz. Diğer istenilen bilgi ve belgeleri de tamamladıktan sonra başvurumuzu yapıyoruz. Ürünü üreten kişi veya firmalardan taahhüt alıp coğrafi işaret logosunu kendilerine teslim ediyoruz. Sonrasında ise denetim faaliyetleri ile ürünün tescil belgesine uygun olarak üretilip üretilmediğine yönelik denetim yapıyoruz.”

“AKKUŞ ŞEKER FASULYESİNE COĞRAFİ İŞARET SONRASI TALEP PATLAMASI YAŞANDI”

Akkuş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya da uzun ve meşakkatli çalışmalar sonucunda 2011 tarihinde Akkuş Şeker Fasulyesi adı ile tescili sağladıklarını anımsattı. Kaya, coğrafi işaretin ardından Akkuş Şeker Fasulyesine talep patlaması yaşandığını, fasulye üretiminin arttığını, çiftçilerin ürettiği fasulyenin fiyatının da yüzde yüzlük bir değer artışı yaşadığını söyledi. Kaya, Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak kendilerinin taban fiyatı belirleyip satım işlemlerini üstlendiklerini de ifade etti. Ahmet Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlçemizde 2016 yılında 250 dekar alanda 50 ton üretim yapılmaktayken bugün yaklaşık bin 600 üretici 2 bin 400 dekar alanda 600 ton fasulye üretimi yapmaktadır. Gerek iç piyasa ihtiyaçlarını karşılamak ve dış piyasaya ihraç etmek maksadıyla tarıma dayalı işlenmiş tarım ürünlerinin eleme, tasnifleme ve paketlenmesini yapacak bir tesise acil olarak ihtiyaç olmuştur. 2020 yılı coğrafi işaretli ürünler mali destek programı kapsamında Akkuş şeker fasulyesi paketleme tesisi yapımı projemiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansından hibe almaya hak kazandı. Akkuş şeker fasulyesi markalaşma sürecinde sürdürülebilir kalitede son sitem bir paketleme tesisine kavuştu.”

“PERŞEMBE BELEDİYESİ DE YENİ BAŞVURULARI YAPTI”

Perşembe Belediye Başkan Vekili Alper Bektaş da ilçe olarak Perşembe Helvasının coğrafi işaretine sahip olduklarını belirterek önümüzdeki dönemde helva üreticilerinin sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bektaş, “Belediye bünyesinde kurduğumuz bir şirket üzerinden ilçemizdeki Perşembe helvasını üreticilerimizden alıp paketleyip şehir dışına satıyoruz. Kurduğumuz e-ticaret sitesi üzerinden büyük ilgi gördüğümüzü fark ettik ve ilçemizdeki farklı ürünlerimizi de paketleyip satışını ve Pazar payını artırmaya başladık. Önümüzdeki dönem için Mersin koyu mezgiti ve kabak incirinin de tescil çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız” dedi.

“ORDU KİVİSİNİN BİLİNİRLİĞİNİ ARTIRIYORUZ”

Ordu Tarım Orman Müdür Vekili Zekeriya Kırdar ise Ordu kivisi ile ilgili bilgileri paylaştı. Ordu’da kivi şenliğine pandemi nedeniyle ara verildiğini belirten Kırdar, coğrafi işaretli ürün ordu kivisinin tanıtılmasında büyük rolü olan şenliğin normalleşme süreci ile yeniden organize edileceğini söyledi. Ordu kivisinin coğrafi işaret öyküsünü anlatan Kırdar, “Ordu kivisinin benzerlerine oranla soğuk hava depolarında daha fazla dayanımı artıyor. Meyve ve kalite özelliklerini daha uzun süre koruyabiliyor. Daha az kilo kaybına uğruyor. Bunu da bilimsel çalışmalar ile karşılaştırmalı olarak belgeleyerek ortaya koyduk ve tescili aldık. Şimdi hedefimiz piyasada alım satımı yapılan Ordu kivisinin daha bilinçli bir tüketim ve markalama çalışması ile bilinirliğini ve tercih edilirliğini artırmaktır” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan da, coğrafi işaret kavramı, mahreç, menşe ve geleneksel ürünle ilgili bilgiler verdi. Coğrafi işaretin kırsal kalkınmaya önemli katkı sağladığını belirten Orhan, Avrupa Birliği’nde geçerli coğrafi işaret almanın da öneminden bahsetti ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Orhan ayrıca bölgedeki ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla DOKA desteği kapsamında hayata geçirilen Coğrafi İşaretli Ürünler Online Satış ve Dijital Denetleme Portalını da katılımcılara anlattı. Orhan, cipazar.com adresi üzerinden önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan portalda, bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılacağını, ayrıca denetimden geçmiş satıcılardan coğrafi işaretli ürünlerin online olarak alınabileceğini de vurguladı.

SERTİFİKALAR TÖRENLE VERİLDİ

Konuşmaların ardından Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yılmaz ve diğer ilgililer tarafından katılımcılara sertifikaları verildi.

KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİ EDİNME
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALI LİNKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
29
Cum
Mar2024