SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
23 Ekim2020
Bu Toprakların Mührü Ata Tohumunu Yaşatacak Proje Başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasını sağlamak, istihdamı arttırmak, sosyal girişimcilik ile yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ‘Sürdürülebilir Üretim ile Gelecek Nesillere Kaynak Aktarımı ve Sosyal Gelişme’ projesinin sözleşmesi imzalandı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Tonya Belediyesi tarafından imzalanan proje ile hem ata tohumu korunacak hem de yüksek rakımlı yerler için meyve fidanı üretilecek.

Yüksek rakımda oluşturulacak seralar sayesinde bölgenin isimleri ve özellikleri belirlenmiş, kalemleri kayıt altına alınmış fidanlarını yetiştirecek ve ata tohumlarını koruyacak projenin önemine değinen DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Ata tohumları, bu topraklardaki mührümüzdür. Bu tohumlar, bu topraklardaki genlerimizdir. Farkımız ve markamızdır” dedi. Adıyaman, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu topraklardaki geçmişimiz ve geleceğimiz olan ata tohumlarını gelecek nesillere aktaracak bu projeyi çok önemsiyoruz. Bu proje, bölgeye özgü doğal değerleri harekete geçirerek sürdürülebilir üretim ile gelecek nesillere yasam kaynağı sağlamak ve yeni gelir kaynakları vasıtasıyla istihdamı arttırarak kırsal kalkınmaya katkı sunmayı amaçlıyor. İnanıyorum ki sadece bölgemiz için değil ülkemiz içinde örnek bir proje olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Bölgemizde bulunan birçok meyve çeşidi, aşılama ve fidan üretim konularındaki bilgi ve üretim sahası eksikliğinden dolayı kaybolmuş ve kalanlarda tehlike altındadır.” diyen Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ise, projemiz sayesinde yüksek rakımda oluşturacağımız seralarda yöremizin tohumlarını ve fidanlarını yetiştireceğiz. Bu sayede yöre çeşitlerimiz, ata tohumlarımız korunmuş olacak ve aynı zamanda yüksek rakımda kurulacak bahçeler için ideal fidanları yetiştirmiş ve doğacak riskleri ortadan kaldırmış olarak ülke üretimine katkı sunacağız” dedi.

Proje kapsamında fidan ve sebze üretimine paralel olarak mevcut durumda ziyan edilen meyvelerin ve üretilen fidanlardan elde edilecek meyvelerin değerlendirilebilmesi için meyve ve sebze işleme tesisi kurulacağını belirten Başkan Beşel, yörede yetişmekte olan meyve ve sebzelerin pekmez, reçel, marmelat, kurutma, turşu ve sirkeye dönüştürülerek değerlendirileceğini söyledi.

Üç aşamalı projenin ilk aşamasında bölgede var olan mevcut meyve ağaçlarının tespiti yapılacak. İkinci aşamada seralar kurulacak ve bu seralarda hem ata tohumları hem de fidanlar üretilecek. Üçüncü aşamada da bir meyve üretim fabrikası kurularak tüm meyveler değerlendirilecek.

Proje, Tonya, Şalpazarı, Düzköy, Çarşıbaşı, Beşikdüzü ve Vakfıkebir’in oluşturduğu Büyük Liman Bölgesinde uygulanacak.

Gallery
KAYS
KAYS
ANNOUNCEMENTS
ANNOUNCEMENTS
INVESTMENT
INVESTMENT
INFORMATION
INFORMATION
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESI
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERI
Faydalı Linkler
FAYDALI LINKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
20
Cts
Nis2024