Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu toplantısı Gümüşhane’de gerçekleştirildi.
Toplantıda DOKA tarafından çıkılan mali destek programları sonucunda başarılı projelere 30 Milyon TL aktarılacağı belirtildi.
Turizmde son yıllarda önemli bir ivme yakalayan ve turizmin parlayan yıldızı olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde turizmi daha da geliştirmek için tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunması ile kültür turizm alt yapılarının geliştirilmesi yönünde önemli yatırımların hayta geçirileceği ifade edildi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren DOKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane’nin Karadeniz’in iç kesiminde kalan, güzel ve sempatik bir şehir olduğunu söyledi.
Dünyanın ikinci, Avrupa’nın en uzun tünelinin Gümüşhane ve Trabzon arasında yapılan yeni Zigana Tüneli olduğunu, 52 tünelle Türkiye’nin en çok tüneli olan illerin başında olduklarını kaydeden Vali Memiş, “Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliği sayesinde, artık dağların arkasında yaşayan insanların da geleceğe umutla bakmayı sağlayan güzel projeleri hep beraber gözlemliyoruz ve müşahede ediyoruz. Devletin bu yatırımlarından dolayı kendilerine minnettarız. Türkiye’de en fazla tüneli olan illerin başında geliyoruz. Tüneller bittiğinde sahile 30-45 dakikada ulaşacağız. Trabzon’a ulaşacağız, Trabzon da bize ulaşacak” şeklinde konuştu.
Gümüşhane ölçeğinde diğer illere nazaran birçok sosyal hizmeti kamu tüzel kişiliğinin yapmak zorunda kaldığına değinen Vali Memiş, bu nedenle de DOKA gibi kuruluşların projeleriyle Özel İdareleri ve Belediyeleri özellikle desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Vali Memiş’in selamlama ve açılış konuşmasının ardından DOKA Yönetim Kurulu Başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Tarihi, Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması ve Geliştirilmesi Mali Destek Programına 69 proje, Yeşil Yol Güzergahındaki Kültür Turizm Alt Yapılarının Desteklenmesi Programına ise 25 proje teklif edildiğini söyledi.
Kadim bir kültürü bünyesinde barındıran Gümüşhane’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden Giresun Valisi Sarıfakıoğulları, “DOKA olarak Trabzon’dan sonra diğer bölge illerinde de bulunmada hem fikir olduk. İki çağrımız vardı. Bunlardan biri tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesi mali destek programıdır. Burada amaçlarımıza ulaştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çok ciddi proje ile katılım söz konusu oldu. 68 proje ile ajansımızın kapısı çalındı. Hem proje kültürünün geliştirilmesi hem bölgesel anlamda proje destekli çalışmalarla gelişmeye ivme verilmesi noktasında hepimiz için bir kazanç diye düşünüyorum. Bu minvalde yaklaşık 12 milyon liralık bütçemiz var. Ek finansman katkılarıyla beraber yaklaşık 19,5 milyon liralık yatırımdan bölge illerimiz yararlanacaktır. Bugün de yönetim kurulu üyelerimiz tarafından son hali değerlendirilecek ve kararlaştırılacak. Nihai olarak Sayın Bakanımızın onayından sonra taraflar arasında sözleşmeler imzalanacaktır” dedi.
İkinci proje çağrılarının da Yeşil Yol Güzergahındaki Kültür Turizm Alt Yapılarının Desteklenmesi Programı olduğunu, bu başlıkta 25 proje geldiğini ifade eden Giresun Valisi Sarıfakıoğulları, “Bu konuda çok ciddi, çok önemli bir potansiyel içeriyor bölgemiz. Arzu ediyoruz ki bu 25 projeden bugün kabul edilenlerin hayata geçmesi ile beraber turizm potansiyeli Kalkınma Bakanımızın da ifade ettikleri gibi bu proje ile ivme kazanacak. Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek. Burada da yaklaşık 11 milyon TL’lik bir destek verilecek eş finansmanlarla beraber. Bölgemizde eş finansmanla birlikte hayata geçecek 30 milyon TL’lik yatırımların hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Toplantısının ardından toplantıya katılan üst düzey bölge yöneticileri için Gümüşhane’nin önemli tarihi ve turistik mekanlarına gezi programı düzenledi.
Ramada Gümüşhane Otel’de düzenlenen toplantının ardından ilk olarak kentin eski yerleşim yeri olan hoşgörü merkezi ve Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su olmaya aday bölgelerinden tarihi Süleymaniye Mahallesini gezen yöneticiler burada İl Özel İdaresi tarafından işletilen Süleymaniye Kafe’de serin havada bir süre dinlendi.
Daha sonra tarihi Sultan Süleyman Han Ulu Camii avlusunda ve cami içinde incelemelerde bulunan heyete Vali Memiş, mahallenin hemen bitişiğinde yapılacak olan kayak merkeziyle ilgili bilgi aktardı.
Mahallede yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili kısa bir gezinti yapan yöneticiler ardından Bağlarbaşı Mahallesinde bulunan Sema Doğan Yaşam Merkezini ziyaret etti. Bölgenin en güzel parklarından birisi olan tesiste sinema, bowling salonlarını gezen heyet, piknik yapmak için alanı dolduran vatandaşlarla da zaman zaman sohbet etti.
Heyet, Torul Kalesinde yapılan ve 240 metrelik irtifasıyla Türkiye’nin en yüksek ve en ulaşılabilir durumdaki cam seyir teraslarından birisi olan Torul Kalesi Cam Seyir terasında incelemelerde bulundu.
Toplantıya katılan Valileri, Belediye Başkanlarını, TSO Başkanlarını ve İl Genel Meclisi Başkanlarını uğurladıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Memiş, heyetle birlikte kısa bir Gümüşhane turu düzenlediklerini söyledi.