Avrupa Birliği’nde çevre sorunları ve iklim değişikliği karşısında kararlı bir tutum sergilemek amacıyla 2019 yılında bir inisiyatifler paketi olan Avrupa Yeşil Mutabakatını deklare eden Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadelede yerini aldı.
Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmelerin ışığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Doğu Karadeniz Bölgesi’nde gelişmelerin yakından takip edilebilmesi ve uyum sürecinin hızlandırılması adına Yeşil Mutabakat İl Çalıştayları’nın ilkini 8 Şubat 2022 tarihinde Trabzon’dan yerel paydaşların katılımıyla çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi.
Çalıştayda, DOKA Turizm ve Girişimcilik Birim Başkanı Mehmet Bozdoğan, Uzman Elifnaz Akdeniz ile birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Proje Koordinasyon Ofisi Genel Koordinatörü Cengizhan Sungurlu, sınırda karbon düzenlemesi, döngüsel ekonomi ve yeşil ekonomi konularında sunum gerçekleştirdi.
Sunumların ardından bölgede iklim değişikliği ve yeşil mutabakat alanında eğilimleri ölçmeye yönelik çevrimiçi anket düzenlendi.
Ankette; ‘Avrupa Yeşil Mutabakatına hangi düzeyde uyum sağlamalıyız?’ sorusuna verilen cevaplarda çok yüksek oranda ‘tam uyum sağlamalıyız’ seçeneğinin tercih edilmesi, bölgede iklim değişikliği ile mücadele ve Yeşil Mutabakata uyum süreçlerine adaptasyon konularında yerel kurum ve kuruluşların pozitif istek ve irade sergileyeceğini gösterdi.
Çalıştay, katılımcılar ve konuşmacıların Yeşil Mutabakata ilişkin çeşitli alanlarda görüşlerini ifade etmesi ve konu bazlı istişarelerin ardından sona erdi.
Trabzon’un akabinde Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Rize illerinde devam edecek çalıştayların, 15 Şubat tarihinde tamamlanması planlanıyor.
Öte yandan çalıştayların ardından elde edilen veriler ışığında oluşturulacak odak gruplar ve katılımcı profillerinin belirlenmesi sonrasında konu ile ilgili bölgesel düzeyde bir çalıştay düzenleneceği, elde edilecek bulguların, İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat üzerine bölgesel/yerel aksiyonların ve yapılacak çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak bir yol haritası ve eylem planı ortaya koyacağı ifade edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un 7 Ekim 2021 tarihli ve 31621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede yerini aldığını duyurmuştur. Ülkemizin adaylık süreci yürüttüğü Avrupa Birliği’nde çevre sorunları ve iklim değişikliği karşısında kararlı bir tutum sergilemek için 2019 yılında bir inisiyatifler paketi olan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı deklare etmiştir. Yeşil Mutabakat içerdiği hedefler ve eylemlerle Avrupa kıtası dışında, Avrupa ile ilişkileri olan ülkeler için de bağlayıcı hedefler ve eylemler içermektedir. Bu kapsamda pek çok farklı sektörde pek çok farklı ve bağlayıcı eylemden en büyük dış ticaretimizin pazarı Avrupa olan ülkemiz de etkilenmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatının ilanına müteakip ülkemizde ilgili Bakanlıklarımız bazı eylem planları ve strateji dokümanları hazırlamış olup, bu dokümanlar özel sektör ve kamu kurumlarına bir yol haritası niteliği taşımaktadır.