Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Kadınlar Dokuyor Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ziyaret etti.
Atölyede çalışanlarla sohbet eden Bakan Kacır, “Baba yurdum, ata ocağım Şebinkarahisar’ı gerçekleştireceğimiz yeni projelerle inşallah daha da büyüteceğiz, ilçemizin kalkınmasını ve refahını sürdüreceğiz. Biz Şebinkarahisar’a sevdalıyız, aşığız. Şebinkarahisar bizim tarihimizdir, soluğumuzdur, nefesimizdir. Bugün de inşallah bu sevdaya yaraşır, örnek projelerle Şebinkarahisar’ımızı adeta taçlandıracağız. Sanayiden enerjiye, ulaştırmadan eğitime, sağlıktan çevre ve şehirciliğe kadar her alanda Türkiye’yi yatırımlarla ilmek ilmek dokuduk. Halka hizmetinin Hakk’a hizmettir anlayışıyla Şebinkarahisar’ımızın her karışına dokunan hizmetlerle ilçemizi hak ettiği noktaya taşıyoruz.” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen Şebinkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen Kadınlar Dokuyor Projesi bölge kadınlarının umudu oldu.
Proje kapsamında Şebinkarahisar ilçesinde Coğrafi İşaretli Tamzara Dokumasının işlenmesi için 30 tezgâhtan oluşan dokuma atölyesinin kurulduğu, 24 kadın girişimciye 6 başlıkta toplamda 250 saatlik eğitim verildiği ifade edildi. Eğitimler ve atölye kurulumunun ardından, Kadınlar Dokuyor Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin faaliyetlerine başladığı belirtildi.
Atölyede, peştamal, şal, fular, gömleklik kumaş, elbiselik kumaş, kravat, masa örtüsü, perde, çanta gibi çeşitli ürünlerin üretilmekte olduğu ve bu ürünlerin sosyal medya ve e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunulduğu aktarıldı.
Tarihi Tamzara Bezi
19'uncu yüzyıldan itibaren dokunmaya başlanan, kervan yollarıyla Akdeniz, Mısır ve Suriye'ye kadar gönderildiği rivayetler arasında olan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Tamzara Bezi, Cumhuriyet döneminde 10 yıl kadar vilayet merkezi olmuş Şebinkarahisar’ın zengin geçmişi içinde günlük hayatta önemli bir yer edinmiştir.
Tamzara dokuması 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının olduğu bir kararname ile kooperatifleşmiştir.
Tamzara Dokumasının ayırt edici özelliği yoğunlukla Bezayağı ve Rips dokuma örgüsünün kullanılmasıdır. Ayrıca Panama ve Krep dokumaları da kullanılır. Desenler kare ve çizgi formundadır. Dokuma esnasında renkli ipliklerle desen verilir. Dokumada genellikle pamuk olmakla birlikte keten ve kenevir iplikleri de kullanılır.
Her evde 3-4 tezgah bulunduğu dönemlerde sosyal hayat içerisinde, “Ya okuyacaksın ya dokuyacaksın” mottosuyla konumlandırdıkları Tamzara Dokuması, Şebinkarahisar halkının geçimlerini sağladıkları önemli bir iş koluydu. Zamanla unutulmuş olsa da geliştirilen projeler ve düzenlenen kurslarla yeniden hayat buldu.