SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
27 Aralık2021
Kültürel Değerlerin Özelliğini Kaybetmeden Devam Etmesi Coğrafi İşaret Tesciliyle Mümkündür

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü kapanış oturumu ve sertifika töreniyle tamamlandı.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen törene Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna, protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.

KURT: AMACIMIZ ÜRÜNLERİMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALİTEYE SAHİP OLMASIDIR

Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, son zamanlarda Artvin’in coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Asıl amacımız değerli üreticilerimizin ürettiği, gerçekten her türlü marka değerini de hak eden ürünlerin ülke pazarları ile buluşması noktasında sürdürülebilir bir kaliteye sahip olmasıdır. Eğitimlerle başlayıp sonrasında ürünlerimizi çeşitli pazarlarda tanıtmayı hedefliyoruz. Değerli hocalarımıza 5 gün boyunca verdikleri değerli eğitimler için teşekkür ediyorum” dedi.

ELÇİN: COĞRAFİ İŞARETİN DEĞERİ 10 YIL SONRA ÇOK DAHA İYİ ANLAŞILACAKTIR

Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, coğrafi işaretlerin değerinin belki bugün iyi anlaşılamadığını ancak 10 sene 15 sene sonra gerçek değerinin anlaşılacağını söyledi. Elçin, “Bizden sonra gelen nesil diyecek ki, ‘iyi ki almışlar.’ Belki de diyecekler ki, ‘çok geç kalmışlar.’ Coğrafi işaretin hem ülkemiz hem Artvin için çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bizim de belediye olarak coğrafi işaretle ilgili 2-3 müracaatımız var. Pandeminin araya girmesiyle biraz uzadı, sonlanma aşamalarında şu anda. Coğrafi işaretler ile ilgili emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, bu işe gönül verenleri tekrar kutluyorum” diye konuştu.

ACAR: DEĞERLERİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK GÖREVİMİZDİR

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar da törende yaptığı konuşmada, Artvin’in tarımsal, hayvansal, kültürel birçok ürün çeşidine sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bunları korumak, yaşatmak ve gelecek dönemlere aktarmak bizlerin görevidir. Çok iyi biliyoruz ki kültürel değerlerin özelliğini kaybettirmeden devam etmesi yasal korumalar ile mümkündür. Şavşatımızın Cittaslow (Sakin Şehir) Markasını coğrafi işaretlere de taşımanın mutluluğunu gururla paylaşıyorum. Amacımız üretimi arttırmak, istihdama katkı sağlamak, turizm hareketliliği ile birlikte yerel lezzetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu süreçte çalışmalarımızı destekleyen DOKA’ya huzurlarınızda teşekkür ediyor, desteklerinin devam etmesini bekliyoruz. Çok yakında Şavşat’ımızın ikinci coğrafi işaret değeri olarak Korava’nın da ilimizin diğer marka değerleri yanında yer alacağı müjdesini vermek istiyorum.”

ÖZAYDIN: COĞRAFİ İŞARET, FARKINA VARAN İLLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUDUR

Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın da coğrafi işaretin, farkına varan iller için çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlimizin değişik ilçelerine ait olan ürünlerin ortaya çıkmasında ve tanıtılmasında emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Vali Yardımcısı görevimden önce yaklaşık bir yıl kadar Şavşat ilçemizde çalışma imkânı buldum. Şu anda çalışmış olduğum ekibi de burada görünce onun heyecanını tekrar yaşamış oldum. Gerçekten konunun buralara gelmesi çok güzel. Artık coğrafi işaret alabilecek ve ilimizin tanıtımına katkı sağlayabilecek aşamaya gelinmesi beni de gerçekten heyecanlandırdı. Bu ürünlerin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

TESCİL SAHİBİ KURUM TEMSİLCİLERİ VE ÜRETİCİLER KONUŞTU

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programının kapanış oturumunda coğrafi işaret alan kurum temsilcileri ve üreticiler deneyimlerini anlattı.

Şavşat Belediyesi Yazı işleri Müdürü Filiz Özcan, Şavşat Ketesi’ne coğrafi işaret alınma süreci ve gelecekteki hedeflerini anlattı.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yüksel Çoruh, oda olarak Artvin’e önemli lezzetlerinden Puçuko’nun coğrafi işaretini aldıklarını belirterek, bu süreçteki deneyimlerini ve hedeflerini anlattı.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hamdi Yıldırım, Hopa Laz Böreği ve Hamsili Ekmek coğrafi işaretlerini aldıklarını, bu ürünlerin tariflerine uygun şekilde hazırlanması ve tüketiciye ulaşması için denetim faaliyetlerini de titizlikle sürdürdüklerini vurguladı.

Hatila Balının coğrafi işaretini alan Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Koopetarifi Başkanı Hasan Yaşar da, amaçlarının Artvin’in ürünlerine değer katmak olduğunu belirterek, “Pazarın uzağında olabiliriz ama ürünlerimizi kaliteli ve temiz olarak üreterek, e-ticareti de kullanarak katma değer yaratacağız. Türkiye baldan dünyada bir kalite ödülü alacaksa bu Hatila Balı ile olacaktır” dedi.

DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Berna Kiriş Turna ise eğitimin sonuçlarının katma değer yaratmasını umduklarını belirterek, “Eğitimlerde çok değerli bilgiler verildi. Artvin olarak değerlerimize sahip çıkarak, yeni değerler ekleyerek başta gastronomi turizmi olmak üzere iyi bir katma değer yaratabiliriz” diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Genel Sekreter Yardımcısı Ümit Orhan da, DOKA’nın desteği ve bölgedeki odaların katkılarıyla hazırlanan, önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan coğrafi işaretli ürünlerin pazarlanmasına yönelik www.cipazar.com internet sitesi hakkında bilgi verdi.

SERTİFİKALAR TÖRENLE VERİLDİ

Konuşmaların ardından Artvin Vali Yardımcısı Onur Özaydın, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Artvin TSO Başkanı Seçkin Kurt, protokol üyeleri tarafından eğitimlere katılanların sertifikaları verildi.

EĞİTİM PROGRAMI 5 GÜN SÜRDÜ

Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Artvin bölümü 21– 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılara, Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması ve E-Ticaret Çalışmaları eğitimleri verildi.

KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİ EDİNME
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALI LİNKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
16
Sal
Nis2024