SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
DOKA Genel Sekreteri AKPINAR Asaleten Atandı
"Let's NEET Up! - Haydi Gençler İleri" Projesiyle 37 Genç İstihdam Edildi
Doğu Karadeniz’de ‘’Siber Uzmanlar’’ Yetişecek
Fındıkta Verimlilik ve Fındık İşleme Sektörü Değer Zinciri Analizi çalıştayı düzenlendi
Doğu Karadeniz’de Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda Projesi’nin Açılışı Gerçekleştirildi
08 Aralık2021
Coğrafi işaretli ürünler kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Gümüşhane bölümü başladı.

AKÇAY: İPEKYOLU VE BAHARAT YOLUNUN YERİNİ E-TİCARET YOLU ALDI

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) salonundaki açılış programıyla başladı. Programın açılışında konuşan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, kalkınmanın bilgi ekonomisiyle mümkün olabileceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Dolayısıyla en büyük sermaye bilgi. Bu bilgiyi dalında uzman olan değerli hocalarımızdan alacağız. Dünyanın koştuğu bir sistem var. Bu sistem e-ticaret. Bizim burada geri kalmamamız lazım. Daha önce Çin’i Avrupa’ya ve diğer ülkelere bağlayan iki yol vardı; Baharat Yolu ve İpekyolu. Buralarda ticaret yapan herkes zenginleşiyordu. Bugün Baharat Yolu ve İpekyolu’nun yerini elektronik ticaret yolu aldı. Biz ülke olarak sanayi devrimini kaçırdık. Bunun bedelini hep beraber yaşıyoruz. Şimdi önümüzde dijital devrim var, elektronik ticaret devrimi var. Bunu kaçırırsak inanın kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız hayaldir. Türk milleti olarak zengin olmayı en çok hak eden, müreffeh yaşamayı hak eden bir milletiz. Milli ve dini duygularını ölümüne kan dökerek yaşayan ve yaşatan bir milletiz. Bütün bu özelliklerimizden dolayı en lüks hayatı da yaşamayı hak eden bir milletiz. Ama bunu çalışarak elde edeceğiz. Gelişen teknolojiye ayak uydurarak elde edeceğiz. Yoksa yattığımız yerde kimse bizim için hayırlı rüya görmez. Ülkemizin üç tarafı denizlerle 4 tarafı düşmanlarla çevrili. Bütün bunlara rağmen devletimizin ve milletimizin menfaatlerini şahsi menfaatlerimizin üzerinde tutan bir anlayışla bugüne kadar geldik ve bundan sonra da yolumuza böyle devam edeceğiz.”

“DİJİTAL DEVRİM HEPİMİZİN İŞYERİNİN, EVİNİN İÇİNDEN GEÇİYOR”

GTSO Başkanı İsmail Akçay, e-ticaret, coğrafi işaretli ürünler ve diğer ürünlerin pazarlanmasının dijital yoldan geçtiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dijital yolla ülkemizin herhangi bir ilinde, ilçesinde üretilen herhangi bir ürünün dünyanın her yerine önümüzdeki tuşlarla satabiliyoruz. Dijital devrim, hepimizin işyerinin içinden geçiyor. Elektronik ticaret yolu hepimizin işyerinin önünden geçiyor, hepimizin evinin içinden geçiyor. Dijital yol evimizin işyerimizin içinden geçiyorsa bundan istifade etmemiz lazım. Dünyada internete ulaşan 5 milyar insan var ve 25 trilyon dolarlık pazar oluşturuyorlar. Bu pazardan ne kadar faydalanabilirsek, ne kadar pay alabilirsek azami gayret sarf etmemiz lazım. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki interneti, örfümüzün, âdetimizin, kültürümüzün uygun olmadığı şekilde kullanıyoruz. İnterneti çok yanlış kullanıyoruz. Birbirimize laf yetiştirmek, polemik yapmak, hakaret etmek için kullanıyoruz. Bunların bizim dinimizde kültürümüzde yeri yok. Maddi ve manevi zenginleşmemiz için elimizdeki bilgiyi, teknolojiyi fırsata çevirmemiz lazım. İnterneti kendimize ve başkalarına fayda sağlamak için kullanmamız lazım. İnternetteki tehditleri ve fırsatları iyi görmemiz lazım. Her gün kan kaybeden bir cadde mağazacılığı var. İnternet ve zincir mağazalar sayesinde bu kan kaybı devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda devam edecek. Buna tedbir almamız lazım. Bitmek üzere olan cadde mağazacılığının alternatifi elektronik ticarettir.”

GTSO Başkanı Akçay, ülkenin esas gücünün aş ve iş üreten insanlar olduğunu sözlerine ekleyerek, “Üretmeyen insanların kendine de ülkeye de millete de faydası yoktur. Bugün burada bulunan bütün konuklarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bunu hak ediyorsunuz çünkü üreterek, kazanarak, istihdam sağlayarak yaşamayı kendinize rehber edinmişsiniz. Bilgisayarın tuşlarından korkarak, dijital okuryazar olmaktan korkarak bir yere varamayız. Kendimizi karanlıklara mahkûm ederiz. Hepimiz dijital okuryazar olabilecek zekâya sahibiz. Buna zaman ayıracağız” dedi.

AKPINAR: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER MALİ DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA 24 BAŞVURUDAN 14 TANESİ DESTEK ALDI

DOKA Trabzon Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kemal Akpınar da açılış programında yaptığı konuşmada, yaklaşık 6 – 7 yıldır özellikle yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi noktasında ajansın faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Kırsal kalkınmanın bir boyutu olarak yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi noktasında çalışmaya başladık. Biraz daha çerçeveyi daraltarak, Coğrafi İşaretli ürünlerin ticarileştirilmesi, bu ürünlerin belirli standartlara göre üretilmesi ve aslında kalkınmanın bir yeni modeli olarak bölgemizde nasıl geliştirilebileceği yönündeki çalışmalarımız başlatıldı. Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırmak amacıyla teknik desteklerimiz oldu, fizibilite desteklerimiz oldu. İlk etapta coğrafi işaretli ürün sayısını artırmayı hedefledik. Daha sonra bu işin ticaretini, yatırım boyutunu, kurumsallaşmasını nasıl sağlayabiliriz düşüncesiyle yolumuza devam ediyoruz. Şu anda Kırsal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı marifetiyle de yöresel ürünlerin ticarileştirilmesi, coğrafi işaretli ürünlerin katma değerinin artırılması ve ticarileştirilmesi gibi konularda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 2020 yılında Türkiye’de kalkınma ajansları arasında ilk defa Coğrafi İşaretli Ürünler Mali Destek Programı uygulamış olduk. Bölge genelinde 24 başvuru aldık ve 14 tanesi desteklenmeye hak kazandı. 2020 yılında AB’ye coğrafi işaretli ürünler kapsamında bir proje geliştirdik. Bugünkü eğitim programı da bu projenin bir bileşeni. Sayın başkanımızın çok güzel ifade ettiği şekilde, bilgi toplumuna geçmiş durumdayız. 2020 yılı, pandemiyle birlikte dijital devrim olarak da tarihte yerini alacak. Dijital devrimin getirdiği yeniliklere hep beraber uyum sağlamak durumunda kalacağız. Bundan tabii ki günlük sosyal hayatlarımız etkilendiği gibi ticari hayatımız da etkilenecek. Bu anlamda bilgimizi artırabileceğimiz her türlü süreç, faaliyet ve proje değerlidir. Burada asıl unsur üreticilerin eğitimlerden azami fayda elde etmesidir. Bu süreç içinde kendi kurumsallaşmalarını, bilgi birikimlerini artırmaları, projenin en önemli sonucu olacaktır. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların yürütülmesinde özellikle Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamıza ajansımıza verdikleri destekler nedeniyle teşekkürü bir borç biliriz.

Açılış konuşmalarının ardından Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi konusunda eğitim verildi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 7 – 11 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması e-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.

KAYS
KAYS
ANNOUNCEMENTS
ANNOUNCEMENTS
INVESTMENT
INVESTMENT
INFORMATION
INFORMATION
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESI
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERI
Faydalı Linkler
FAYDALI LINKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
17
Sal
Eyl2024