SS | destek@abanozmedya.com | Trabzonloading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
Coğrafi İşaretli Ürünler Kırsal Kalkınmanın Anahtarıdır
21 Aralık2021
Coğrafi İşaretli Ürünler Kırsal Kalkınmanın Anahtarıdır

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) bölgede coğrafi işaretli ürün üreten ve pazarlayanlara yönelik düzenlediği Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı Projesi Eğitim Programı’nın Rize bölümü başladı.

AB tarafından finanse edilen Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen Karadeniz Coğrafi İşaretler Ağı Projesi çerçevesindeki eğitim programı Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) salonundaki açılış programıyla başladı.

TEMİZEL: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TİCARİ HAYATA KATKISI ÇOK ÖNEMLİ

Programın açılışında konuşan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Temizel, coğrafi işaretli ürünlerin ticarileşmesi, dijital satışı ve markalaşma ile alakalı 5 günlük bir eğitim programı düzenlendiğini belirterek, “Coğrafi işaretli ürünler bizler için çok önemli. Bir sertifikayı almak için uğraşıyoruz ama sonra duvara asıp bırakıyoruz. Bu eğitimler duvara astığımız sertifikaların ticari hayatımıza etki edebilmesi noktasında yararlı olacaktır. Şehrimizin 12 tane coğrafi işaretli ürünü var. Bizim gibi küçük ölçekli şehirlerde coğrafi işaretli ürünlerin ticari hayata katkısı ve katma değeri çok önemli. Hocalarımızın katkısıyla değerli bilgilere sahip olacağız. Eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÖZDEMİR: COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN SAYISININ ARTMASI ŞEHRİN MARKA DEĞERİNİ DE ARTIRIYOR

DOKA Rize Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fatih Özdemir de açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“DOKA olarak 2010 yılında kurulduğumuzdan bu yana bölgemizde çeşitli konularda planlama, proje geliştirme gibi çalışmalar yürüterek bölge kalkınmasına katkı sunmaya çalıştık. 2020 yılından sonra da kırsal kalkınma temasıyla bir sonuç odaklı program üzerinden kırsal ürünlerle ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlar içinde coğrafi işaretli ürünler de önem verdiğimiz bir konu başlığıdır. Paydaşlarımızla bu çalışmaları yürütüyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerle ilgili farkındalık son yıllarda gelişti. 2010’lu yıllarda sadece Rize Bezinin coğrafi işareti varken şu anda bu rakam 12’ye kadar çıktı. Gastronomiden çeşitli yöresel el sanatı ürünlerine kadar birçok alanda ürünümüz var. Bu ürünlerin artması aslında marka değerimizin de artmasını sağlıyor. İlimizdeki en önemli ikinci sektör diyebileceğimiz turizm sektörüne de önemli bir katkı sağlıyor. Avrupa ile kıyasladığımızda Türkiye coğrafi işaret konusunda işin başında. Avrupa’da bu sektör yıllık yaklaşık 75 milyar dolar gibi rakamlara gelmiş durumda. Buradaki büyük pastayı da Fransa ve İtalya gibi ülkelerin aldığını görmekteyiz.”

Özdemir, 2020 yılında Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünler Ağı projesi geliştirildiğini belirterek, “Bu kapsamda çeşitli sosyal medya tanıtımları yapılarak, tanıtım TIR’ı oluşturularak sahada tanıtımlar yapılması gibi etkinliklerle Karadeniz’deki ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ek olarak Karadeniz Hazineleri diye web sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturuldu. Çok kısa sürede bunlarda da 200 binden fazla etkileşim oldu. Bu da gösteriyor ki gerçekten bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerine muazzam bir talep var. Turizmde ve ürünlerimizde doğru şeyler arz ettiğimizde karşılığını bulabiliyoruz. 30 binden fazla takipçiye eriştik. Bütün bu tanıtımlar bir tarafa, coğrafi işaretli ürünler konusunda çalışan paydaşların beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda proje kapsamında bazı eğitimler verilmesi düşünüldü. Anketlerle hangi alanlarda olması gerektiği belirlendi. Rize Ticaret ve Sanayi Odamızın ev sahipliğinde 5 günlük eğitimler gerçekleştireceğiz. Buradan güzel başarı hikâyeleri oluştururuz umarım. Rize Ticaret ve Sanayi Odamıza da katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Destek Eğitimi verildi.

EĞİTİMLER 5 GÜN SÜRECEK

Rize Ticaret ve Sanayi Odasındaki eğitimler 20 - 25 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Besim Ogelman tarafından Coğrafi İşaretli Ürün Üreten Firmaların Kurumsallaştırma Desteği, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ticarileştirme ve Ticarileşme Modelleri, Özel Oytun Türkoğlu tarafından Coğrafi İşaretli Ürünlerde Markalaşma ve Marka Yönetimi, Zeynep İyiler tarafından da Coğrafi İşaretli Ürünlerin Dijital Pazarlaması e-ticaret Çalışmaları eğitimleri verilecek.

Katılımın ücretsiz olduğu eğitimlerin coğrafi işaret üreten, üretmeyi planlayan, e-ticaret veya başka şekillerde pazarlamasını yapan ve düşünen herkese açık olduğu belirtildi.

Galeri
KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİEDİNME
Uzman Görüşü
UZMANGÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMAKÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMAİDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALILİNKLER
DOKA ROOF
DOKAROOF
19
Cum
Nis2024