Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi olduğu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından uygulanan düzenlenen “Hazır Giyim Sektöründe Kadınlara Yönelik Eğitim ve Girişimcilik Hareketi Projesi (GATE For WOMEN)” projesinin kapanış konferansı, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Lüksemburg Büyükelçisi Georges Faber, Finlandiya Büyükelçi-Müsteşarı Jussi Soini, Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate’nin katılımlarıyla 13 Eylül 2017 tarihinde Ordu’da bir otelde düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, “Ajansımız tarafından hazırlanan Doğu Karadeniz Bölge Planı ile uyumlu olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda Ordu ve Giresun ilinde hazır giyim sektörü ile ilgili ihtiyaçlar belirlenerek, son yıllarda hızla büyüyen sektörün ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için GATE projesi hazırlandı. 2016 yılının başında hem sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye kadınların yetiştirilmesi, hem de kadın girişimciliğinin arttırılması için projeye başladıklarını ve proje kapsamında ev hanımı, kırsal kesimden gelen, işsiz olan ve mevsimlik işçi olarak çalışan 300 kadına moda tasarımı, hazır giyim eğitimi ve 400 kadına da girişimcilik eğitim verilmiştir. Biz şunu biliyoruz ki, kadın elinin değdiği her iş bereketlenir” dedi.
Projenin çok özel bir proje olduğunu dile getiren Adıyaman, “Projenin uygulanabilmesi için bize bu fırsatı veren Avrupa Birliği Delegasyonuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şükranlarımı sunuyorum. Projenin uygulanmasında emeği geçen Ordu ve Giresun Valiliklerine, Ticaret ve Sanayi Odalarına, İŞKUR İl Müdürlüklerine, Halk Eğitim Merkezlerine, KOSGEB İl Müdürlüklerine, Üniversitelere, STK’lara ve Ajanstaki çalışma arkadaşlarıma emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyor, projenin asıl sahibi olan kadınlarımız için projenin hayırlara vesile olmasını niyaz ederim” diyerek sözlerini noktaladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Burak Çağatay Doğan ise, “Çok başarılı bir proje oldu. Bölgemizde de çok ciddi, güzel sonuçların alındığını görmek bizleri onurlandırıyor” dedi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, kadınların iş hayatına katılmasının ve kadın istihdamının önemine vurgu yaptı ve projenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Ordu Valisi Seddar Yavuz, “Türkiye kadın istihdamının en fazla artış gösterdiği ülkeler listesinde ilk sıradadır. Bu proje kapsamında atılan adımlar Ordu’da önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmaların sadece başlangıcını oluşturmaktadır. Sektörün, Ordu’nun, bölgenin ve ülkemizin refahına katkı sağlaması açısından büyük değer verdiğimiz GATE Projesi’nde eğitimlere katılan tüm kadınlarımıza, projeye emeği geçen tüm DOKA ve proje çalışanlarına, projeyi Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ortak finanse eden Avrupa Birliği’ne ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun temsilcilerine teşekkür ediyorum” diyerek, sözlerini tamamladı.
Kapanış konferansı, konuk konuşmacılar olan W20 Türkiye Başkanı ve Dünya Bankası Cinsiyet ve Gelişme Danışma Kurulu Üyesi Dr. Gülden Türktan ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KADİGER) Başkan Yardımcısı Emine Erdem’in tema konuşmaları devam etti. Türktan ve Erdem konuşmalarında kadının girişimcilik yoluyla istihdama katılmasının önemi üzerinde durdular. Sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca kadının içinde olabileceği bir ekonomi ile gerçekleşebileceğini ve toplumda kadının güçlenmesi ile ekonominin güçleneceğini söyleyerek kadının iş hayatında olmasının önemine vurgu yaptılar.
Projenin başarılı bir şekilde uygulanması için vermiş oldukları katkılardan dolayı ilgili kurumların temsilcilerine plaketler verildi. DOKA Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı Mehmet Bozdoğan’ın yapmış olduğu kapanış konuşmasından sonra hatıra fotoğrafı çekimi ile kapanış konferansı sona erdi.