Sefa SAKA | sefa.saka@gmail.com | Trabzonloading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Geleceğim Mesleğim’ Temalı Faaliyetler Başlıyor
Doğu Karadeniz Girişimcilik Haftası” Başlıyor
Van Fuarı Verimli Geçti
"Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi'' Toplantısı Yapıldı
Arttırılmış/Sanal Gerçeklik Kullanılarak Dijital Müfredat Geliştirme Eğitici Eğitimi” Tamamlandı
Doğu Karadeniz’de Üzümsü Meyve Atağı
29 Mart2015
Doğu Karadeniz’de Üzümsü Meyve Atağı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile birlikte, TR90 Bölgesi’ndeki üzümsü meyve türlerinin yetiştiriciliği, Bölgenin potansiyeli, hasat kriterleri, hasat yöntemleri ve muhafaza konularını içeren ayrıntılı bir araştırma raporu ortaya koymak hedefiyle çalışma başlattı.

Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri, üzümsü meyveleri hammadde olarak işleyen sanayi kuruluşları, TKDK temsilcileri ve üreticilerle birlikte odak grup toplantıları düzenleyen DOKA, odak grup toplantılarında Doğu Karadeniz Bölgesi’nin üzümsü meyvelerdeki mevcut durumu, potansiyeli, sektörün darboğazları ve çözüm önerilerini belirleyerek, il bazlı bahçe kurulum maliyetlerini ortaya çıkardı.

Yapılan odak grup toplantılarında, TR90 Bölgesi’nde çiftçinin üretim dalgalanmasından daha az etkilenmesini, üreticinin ek gelir elde etmesini ve bu ürünleri hammadde olarak kullanacak gıda sanayisinin kurulmasını ve gelişmesini sağlamak amacıyla üzümsü meyveler üzerine bir yol haritasının çizilmesinin Doğu Karadeniz için önemli bir ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Söz konusu raporun ilgili sektörlere kaynak teşkil edeceği belirtilen toplantılarda, raporun tamamlanmasının ardından yol haritası kapsamında ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapılarak üretimin yaygınlaştırılması, sanayi alanında da bölgemize uygun yatırımların çekilmesinin planlandığı ifade edildi.

TR90 Bölgesi’nde tarımın özellikle fındık, çay ve kivi üzerine yapılıp, rekolteye bağlı olarak fiyatların oldukça dalgalandığı belirtilen toplantılarda; “Çiftçilerin, arazinin tamamını tek bir ürüne ayırması, rekolte fazlalığı veya dış etkenler nedeniyle oluşan ürün zararlarından en az şekilde etkilenmesi için farklı üretim metotları ve farklı istekleri olan türlerin de Bölge’de üretilmesi, böylece düzenli gelire ulaşılmasının sağlanması gerekmektedir. Bununla birlikte, nemli ve serin iklim özelliği gösteren Karadeniz Bölgesi, sanayiye ham madde olabilecek üzümsü meyve türlerinin (Maviyemiş, kivi, çilek, böğürtlen, ahududu, kuşburnu, dut ) yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölgedir. Yetiştiricilikte miktar olarak yeterli bir büyüklüğe ulaşılmadığı veya üretilen ürünlerin hasat sonrası muhafazası ve pazarlanması düzgün yapılamadığı için sanayiye sürdürülebilir bir şekilde ham madde temin edilememektedir” denildi.

Öte yandan 2015’in ilk yarısında tamamlanması planlanan raporun hazırlanmasında katkısı olanlara teşekkür edildi.

Galeri
KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
PROJE FORMLARI
PROJEFORMLARI
AB PROJELERİ
ABPROJELERİ
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİEDİNME
08
Paz
Ara2019