SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading
doka@doka.org.tr | 444 8 290
Bakan Kacır, Kadınlar Dokuyor Atölyesini Ziyaret Etti
DOKA’dan Bölgeye 35 Milyon TL’lik AB Fonu
Bakan Kacır, Giresun Sosyal Girişimcilik Merkezi’ni Ziyaret Etti
Bakan Yardımcısı İnan, Ordu’da İş İnsanlarıyla Bir Araya Geldi
2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Ön Başvuru Dönemi Uzatıldı"
03 Aralık2018
Doğu Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Giresun’da ‘Doğu Karadeniz Coğrafi İşaretli Ürünlerde Kooperatifçilik Stratejisi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı’ düzenledi. Toplantıda, coğrafi işaret tescil belgesi Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı’ya takdim edildi.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, burada yaptığı konuşmada, coğrafi işaretlemeye konu olan ürünlerin tescilini, yöre halkının ekonomik anlamda refaha kavuşması ve yörenin tanınırlığı anlamında çok önemsediklerini söyledi. Çamoluk kuru fasulyesinin yeteri kadar tanıtıldığında sadece yurt içi değil yurt dışında da pazar payının artacağını ifade eden Sarıfakıoğulları, böylelikle Çamoluk ve çevresine önemli katma değer sağlanabileceğini aktardı.

Sarıfakıoğulları, Çamoluk kuru fasulyesiyle ilgili sürdürülebilirliğe dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Eminim ki Çamoluk, kuru fasulyesine sahip çıkacak, hepimiz sahip çıkacağız ve tüm Türkiye’ye inşallah bunu tanıtacağız. Hepimiz biliyoruz ki artık büyük marketler coğrafi işaret tescil belgesi olan ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. Biz de bakıyoruz, hepimiz tüketici olarak arayış içerisinde oluyoruz. 10 milyar avronun üzerinde bir pazar payının olacağı düşünülüyor bizim coğrafi işaret tescil belgeli olan ürünlerimiz için."

Asırlık lezzetler olan Görele dondurması ve Çavuşlu ekmeği için de coğrafi işaret tescil çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Sarıfakıoğulları, en kısa sürede tescil belgelerini almayı temenni etti.

Sarıfakıoğulları, bunların dışında Tirebolu Belediyesinin Tirebolu pidesi, Şebinkarahisar Belediyesinin Tamzara dokuması, FİSKOBİRLİK’in Giresun sivri fındık, Giresun kara fındığı ve Giresun fındık ezmesiyle ilgili başvurularının olduğunu ve sürecin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’nin kooperatifçilikte çok başarılı örneklere sahip olduğunu ifade eden Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu “2012 yılında Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’ni ilan ettik. Burada önemli hedefler var. Ümit ediyorum, bu hareketimiz ülkemizin değişik illerinde önemli ses getirir. Sosyal kooperatif modelini insanların aklının bir köşesine kazıyabiliriz ve bu model üzerinden yeni farklı girişimler oluşturabiliriz.” dedi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’da yaptığı konuşmada turizmde yerel ürünlerin önemine dikkat çekerek “Coğrafi İşaret turizminde destekleyicisi olup, o ilin sosyo / ekonomik gelişmesinde çok büyüktür katkılar sağlamaktadır. Hatta bu hususta Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak; ilimizin Meşhur pidesini GİRESUN PİDESİ adı ile Coğrafi işaret başvurumuzu yaptık. Ayrıca ilimizde farklı ürünlerin Coğrafi işaretlenmesi konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile istişarelerimiz devam ediyor.” dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun İl Koordinatörü Murat Aladağ ise yöresel ürün marketleri ile e-ticaret sitelerinin sayısı ve işlem hacminin hızla artmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Yöresel ürünlerin katma değeri yüksek ticari ürünler haline dönüştürülmesinde, coğrafi işaret tescilinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Aladağ, "Coğrafi işaretli ürünlerin 80 milyar avronun üzerinde bir pazarı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine göre ülkemizde yöresel ürünlerin en az 10 milyar avroluk ihracat potansiyeli bulunmaktadır." diye konuştu.

Toplantıya Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, , Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Hayati Tökez, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından Çamoluk Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret Tescili Belgesi Vali Harun Sarıfakıoğulları, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hasan Kızıltepe tarafından Çamoluk Kaymakamı Efecan Şahin ve Çamoluk Belediye Başkanı Musa Varıcı’ya verildi.

KAYS
KAYS
DUYURU/İLAN
DUYURU/İLAN
Yatırım
YATIRIM
BİLGİ EDİNME
BİLGİ EDİNME
Uzman Görüşü
UZMAN GÖRÜŞÜ
Kalkınma Kütüphanesi
KALKINMA KÜTÜPHANESİ
Kalkınma İdareleri
KALKINMA İDARELERİ
Faydalı Linkler
FAYDALI LİNKLER
DOKA ROOF
DOKA ROOF
23
Sal
Nis2024